به گزارش رسانه خبری و تحلیلی مثلث حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل بیش با بیش از 30 دیدار دو جانبه به گسترش روابط و تعاملات دو جانبه جمهوری اسلامی ایران و کشورهایی که دست دوستی به ایران دراز کرده بودند؛ پرداخت.
از دیدار با کشورهای همسایه و حاشیه خلیج فارس مثل جمهوری آذربایجان، عمان و قطر تا کشورهای اروپایی همچون هلند و سوئیس و سوئد و پیگیری و شتاب بخشیدن به اقدامات اجرایی با کشورهایی دارای توافقات دو جانبه در دستور کار وزیر امور خارجه ایران قرار داشت.
در میان بیش از این 30 دیدار؛ ملاقات های با وزرای امور خارجه مصر، جیبوتی و مالدیو با توجه به قطع بودن روابط دیپلماتیک، میتوان آنها را از مهمترین ملاقات های رئیس دستگاه دیپلماسی دانست.
دست دوستی به کشوری از شاخ آفریقا
پس از 7 سال قطع روابط دیپلمایتک میان ایران و جیبوتی، امیرعبداللهیان در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل با محمود علی یوسف وزیر امور خارجه جیبوتی در فضایی دوستانه دیدار و گفتگو کرد.
امیرعبداللهیان در این دیدار خاطرنشان کرد: ایران از گسترش روابط با کشورهای مسلمان و برادر استقبال می کند و علاقمند است که روابط دو کشور ایران و جیبوتی در مسیر طبیعی قرار گیرد.
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: ما جیبوتی را کشور دوست و برادر ایران می دانیم و ایران برای گسترش روابط با جیبوتی بعنوان یک کشور مهم و مسلمان در شاخ آفریقا اهمیت قائل است و دست برادران خود را به گرمی میفشارد؛ ما میتوانیم روابط نیرومندی را پایه گذاری کنیم و در تمام حوزه ها همکاری ها را گسترش دهیم.
در این دیدار دو جانبه، امیرعبداللهیان از طریق همتای خود سلام آیت الله رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران را به مقامات عالی جیبوتی ابلاغ و از آنها برای سفر به ایران در اولین فرصت دعوت کرد.
وزیر خارجه جیبوتی نیز ضمن ابراز خرسندی از این دیدار گفت، با ایران در گذشته همواره روابط خوب و سازنده ای داشتیم و آمادگی کامل داریم که این روابط سازنده و حسنه بر مبنای ظرفیتهای خوب دو کشور تقویت شود.
وی افزود همکاری های میان دو کشور همواره برقرار بوده و هنوز ادامه دارد و ما برای تقویت این روابط آمادگی داریم.
از آغاز به کار دولت سیزدهم دو مسیر خنثی سازی تحریمها و مذاکره برای رفع تحریم ها در راهبرد سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران تعریف شد؛ اتخاذ دیپلماسی فعالانه برای از سرگیری و ارتقا روابط با کشورهایی که در ادوار گذشته ترمیم روابط با آنها در حاشیه بود از گام های اصلی دولت بود و پس از 5 دور مذاکرات با عربستان سعودی، نهایتا اسفند 1401 روابط دو کشور پس از 7 سال از سر گرفته شد؛ این در حالی است که شهریور ماه سال گذشته شاهد ارتقا سطح روابط کویت و امارات با جمهوری اسلامی ایران بودیم و سفرای دو کشور به ایران آمدند.
ملاقات دو تمدن کهن در سازمان ملل
پس از احیای روابط جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی؛ زمزمه های ارتقا روابط با مصر شنیده میشد و به پرسش همیشگی اصحاب رسانه از سخنگوی دستگاه دیپلماسی در ماه های اخیر تبدیل شده بود، امیرعبداللهیان در مرداد ماه 1402 در نشست با خبرنگاران در خصوص روابط ایران و مصر تصریح کرد:” یک هفته قبل از سفر آقای سلطان هیثم از عمان به ایران، ایشان به قاهره سفر داشتند و گفتگوهایی بین سلطان عمان و رئیس جمهور محترم مصر در رابطه با چگونگی ارتقاء روابط قاهره با تهران انجام شد. در آن چهارچوب جمهوری اسلامی ایران در بالاترین سطح از بازگشت روابط تهران و مصر به بهترین سطح استقبال کرده است. “
سرانجام رئیس دستگاه دیپلماسی در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل با سامح الشکری همتای مصری خود دیدار و گفتوگو کرد؛ در این دیدار به تفصیل درباره مسائل مورد علاقه دوجانبه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عربی مصر گفتگوی مثبت و ثمربخشی صورت گرفت.
در این دیدار دو طرف تاکید کردند که با توجه به سوابق تمدنی و تاریخی و اشتراکات فرهنگی دو کشور و در راستای منافع مشترک، لازم است مسیر و گامهای رسیدن به آن از طریق تداوم گفتگو میان مقامات دو کشور هموار شود.
همچنین تاکید شد که تقویت روابط و همکاریهای دو کشور نه تنها تأمین کننده منافع دو کشور است، بلکه دارای آثار مثبت منطقهای خواهد بود.
ایران و مصر دو کشور دارای تمدن کهن و موقعیت ژئوپلیتیک منحصر به فرد و نقش اساسی در امنیت منطقه دارند. مصر به عنوان دروازه آفریقا میتواند یکی از بهترین شریک های تجاری ایران باشد؛ همچنین ایران به عنوان شاهراه ارتباط با آسیا به خصوص قفقاز و آسیای شرقی برای مصر دارای اهمیت ویژه ای است .
با توجه به جاذبه های گردشگری دو کشور و وجود بازار 190 میلیون نفری، ارتقا روابط فرصت های بی بدیلی را برای سرمایه گذاری بوجود خواهد آورد.
بیانیه ایران و مالدیو؛ آغاز مسیر توسعه همکاریها
پس از دیدار وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و مالدیو در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل، وزارت امور خارجه ایران در بیانیه ای مشترک با این کشور از سرگیری روابط ایران و مالدیو را پس از 7سال به صورت رسمی اعلام کرد؛ در این بیانیه آمده است: متعاقب جلسه روز جمعه، ٣١ شهریورماه ١۴٠٢(٢٢ سپتامبر ۲۰۲۳)، فیمابین جناب آقایان دکتر امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و احمد خلیل وزیر امور خارجه جمهوری مالدیو در حاشیه هفتادوهشتمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد، جمهوری اسلامی ایران و جمهوری مالدیو در راستای منافع و آرمانهای ملتهای خود، بر تصمیم دو کشور برای ازسرگیری روابط دیپلماتیک تأکید کردند.
دو دولت توافق کردند روابط دوستانه فیمابین دو کشور را بر اساس احترام متقابل به حاکمیت، برابری، منافع مشترک و همزیستی مسالمتآمیز توسعه دهند.
دو کشور تصمیم گرفتهاند همکاریها را در زمینههای مختلف از جمله سرمایهگذاری، تجارت، سفرها و تماسهای مردم با مردم، علم و نوآوریهای فناوری تقویت کنند.
تهران- خارطوم در مسیر احیای روابط
علاوه بر بازگشت سفرای کویت و امارات به ایران، از سرگیری رابطه با کشورهای عربستان، جیبوتی، مصر و مالدیو، در چند ماه گذشته نیز شاهد احیای روابط با سودان بودیم؛ دیدار دو وزیر امور خارجه پس از 7سال، در حاشیه نشست وزیران امور خارجه کشورهای عضو جنبش عدم تعهد در باکو انجام شد.
امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان و علی صادق علی سرپرست وزارت امور خارجه سودان در اولین دیدار دو مسئول دستگاه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران و سودان در هفت سال گذشته، در خصوص سوابق روابط گسترده دو کشور در دوره پیش از قطع روابط از جانب سودان به گفتگو پرداختند و درباره نحوه از سرگیری قریبالوقوع مناسبات دیپلماتیک خارطوم و تهران را مورد گفتگو، بررسی و تبادل نظر قرار دادند.
با توجه به اهمیت ارتقا روابط جمهوری اسلامی ایران با کشورهای منطقه، برای ایجاد صلح و ثبات گامهایی بزرگ در دو سال اخیر برداشته شده است؛ توسعه مناسبات ایران و عربستان به عنوان دو قدرت اصلی منطقه یا تقویت تعاملات ایران و مصر با ویژگیهای استراتژیکی و ژئوپلیتکی بینظیر میتوانند توازنی جدید در منطقه ایجاد کنند.
دستگاه دیپلماسی در دولت سیزدهم با برداشتن گامهای موثر برای خنثی سازی تحریمها علاوه بر اقداماتی همچون عضویت در شانگهای و بریکس توانست نظر رهبر معظم انقلاب را جلب کند طوری که رهبری در دیدار خود با اعضای هیات دولت تحرکات دولت در بخش سیاست خارجی را بسیار خوب خواندند و گفتند: “این سیاستی که شما اتّخاذ کردهاید که عبارت است از ارتباط با همسایگان، بسیار سیاست خوبی است، این را باید دنبال کرد. ما باید با هیچ یک از همسایگانمان مناقشه نداشته باشیم؛ باید سعی کنیم مناقشهای وجود نداشته باشد. هرچه مناقشه هست، تبدیل بشود به همکاری؛ این کاری ممکن است که خب یک مقداری انجام گرفته، بعد از این هم باید انجام بگیرد. یا ارتباط با همهی دولتهایی در دنیا که مایل به ارتباط با ما هستند، با یک استثنای محدودی که حالا مشخّص است. “
یک ماه پس از توصیههای رهبر انقلاب به دستگاه سیاست خارجی ایران مبنی بر” هرچه مناقشه هست، تبدیل بشود به همکاری” دستگاه دیپلماسی توانست جیبوتی، مصر و مالدیو را هم به لیست کشورهایی که روابط با آنها از سرگرفته شده است، اضافه کند.
انتهای پیام/